İstanbul Fırın Sütlaç

İstanbul Fırın Sütlaç

İstanbul Fırın Sütlaç

Sütün içerisine girip harika bir kıvamla pişmiş pirincin oluşturduğu lezzet dillere destandır. Evet evet tam olarak sütlaçtan bahsediyoruz. Ancak üzeri nar gibi kızarmış kendisi güvecin içerisinde bekleyen fırın sütlaçtan bahsediyoruz. Keyifli bir yemeğin ardından tam kıvamında pişmiş fırın sütlaca kim hayır diyebilir ki? Kimse dediğinizi duya gibiyiz. O halde sizleri Çömlek’in efsane fırın sütlacı ile tanıştırmak için bekliyoruz.

İstanbul fırın sütlaç denilince akıllara gelen tek yer olan Çömlek bu konuda iddialı. Şehrin en iyi fırın sütlacını yeme imkanını sizlere sunmaktan da ayrıca gururlu.

Üzeri bol fındıkla süslenmiş lezzetine lezzet katan fırın sütlaç için tüm sütlaç severleri Çömlek’te ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.

Sütlaç nasıl yapılır

Sütlaç içerisinde çok fazla malzeme bulunmayan basit birkaç malzeme ile yapılan lezzetli bir tatlıdır.

Sütlacın içerisinde;

  • Süt
  • Pirinç
  • Nişasta
  • Şeker
  • Su

Gibi malzemeler bulunur. Malzemeler öncelikle ocakta tencere içerisinde birleştirilir ve pişirilir. Sütlaç kıvamına geldikten sonra küçük güveç kaplarına alınır ve fırına verilir. Üzeri kızarınca çıkarılır ve robottan çekilmiş fındık ile süslenir.

Sütlacın kısa tarihçesi

Dünya üzerinde en geniş yemek kültürüne sahip bölge orta doğu olarak bilinir. Arap ve Fars kültürünün zengin bir yemek mirası vardır. Türkler de bu coğrafyaya yakın olarak Anadolu’ya yerleştikten sonra epey esintiler almıştır. Arap ve Fars yemek kültüründen etkilenerek gelişen Osmanlı saray mutfağının en çok tüketilen tatlılarından birisidir sütlaç. Sütlacın Avrupa’ya da Osmanlı üzerinden geçtiği tahmin edilmektedir.

Günümüzde sütlaç olarak kullandığımız tatlının orijinal adı ise ‘’sütlü aş’’ olarak bilinir.

Sütlacın Faydaları

Sütlaç yoğun miktarda süt içerdiğinden kalsiyum, D vitamini ve protein açısından zengindir. Bahsi geçen besin maddeleri insanın iskelet ve kas sistemini güçlü tutmak için oldukça önemlidir. Sık sık sütlaç yemek çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olur. Yaşlılar da ise kemik erimesini durdurma noktasında yardımcı olur.