Karalahana Sarması

Karalahana Sarması

Karalahana Sarması

Karadeniz yemekleri denilince akla ilk olarak kuşkusuz karalahana sarması gelir.Özellikle Karadeniz yöresinde; bayramlarda ve özel günlerde mutlaka karalahana sarması yapılır ve gelen misafire de ikram edilir.

C vitamini bakımından zengin olan karalahana, vücutta biriken zararlı toksiklerin dışarıya atılmasında önemli bir rol oynar. Kansere ve alzheimer’a karşı etkili olduğu bilinen bu besinin faydaları anlatmakla bitmez belki ama sarmasına gelecek olursak, tercihinize göre etli ve etsiz olarak iki şekilde de yapabilirsiniz. Salçalı sosuyla, sarımsaklı yoğurduyla damak çatlatan bu lezzetli yemeği evinizde yapmak isterseniz, buyurunuz tarifimiz…

Malzemeler

1 kilogram karalahana 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1,5 - 2 su bardağı pirinç 2 ya da 3 adet kuru soğan 250 gram kıyma 1 yemek kaşığı kuru nane Göz kararı karabiber Kimyon Pul biber 1 tatlı kaşığı tuz 1,5 yemek kaşığı domates salçası Yarım demet ince doğranmış maydanoz

Karalahana Sarması Tarifi

Karalahanaları bol suyla yıkayarak işe başlayabilirsiniz. Sonrasında geniş bir tencerede suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra biraz tuz ekleyin ve yıkadığınız lahanaları yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanan lahanaları süzün ve doğranmış soğanla kıymayı karıştırın. Ardından bu karışıma pirinci, zeytinyağını, tuzu, baharatları, salçayı ve ince kıyılmış maydanozları da ekleyip bir iç harç elde edin.

Tencerenin dibine lahananın en kalın ve en geniş parçasını serin. Buzluğunuzda kemik varsa, lahananın üstüne kemik de koyabilirsiniz, doğrusunu isterseniz enfes bir lezzet oluyor!

Lahana yapraklarının sert damarlarını kesin ve yaprağın düz tarafıyla sarın. Son olarak lahanaların üstüne göz kararı zeytinyağı gezdirin ve uygun bir tabağı tencerenin üzerine yerleştirin. Tencerenin kenarından yavaş yavaş su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, yaklaşık yarım saat kadar pişirin.