Kuru Fasulye ile Yapılan Mezeler ve Salatalar

Kuru Fasulye ile Yapılan Mezeler ve Salatalar

Kuru Fasulye ile Yapılan Mezeler ve Salatalar

Türk mutfağının yıldızı olan kuru fasulye ile yapılan mezeler ve salatalar çok bilinmiyor. Etli kuru fasulye yemeği çok sık yapılıyor, her esnaf lokantasını süslüyor ancak mezeler ve salatalar daha kısıtlı bir kitleye hitap ediyor. Oysaki kuru fasulye mezeleri ve salataları çok renkli, çok lezzetlidir. Bugün sizler için kuru fasulye ile yapılan mezeler ve salatalar incelemesi yaptık, bayılacağınız lezzetler pratik tarifleriyle sizlerle.

Yoğurtlu Bakliyat Salatası

Kuru fasulyenin başrolde olduğu yoğurtlu bakliyat salatası sofraları şenlendiren bir lezzete sahip. İşte tarif:

  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • Birkaç kaşık konserve mısır
  • Yarım bardak haşlanmış buğday
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 1 diş sarımsak
  • 2 bardak kadar yoğurt
  • Yarım demet dere otu ve maydanoz
  • Tuz

Sosu için ise yarım çay bardağı ceviz, birkaç kaşık zeytinyağı ve toz biber.

Salatayı derin bir kapta yapın. Kabın içerisine önce haşlanmış bakliyatları ekleyin. Ardından maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayıp karışıma ekleyin. Közlenmiş biberleri aynı şekilde doğrayıp kaba ekleyin. Msırları ekleyin ve hepsini karıştırın. Karışıma en son yoğurdu, rendelenmiş sarımsağı ve tuzu ekleyin tekrar karıştırın. Kuru fasulye salatasının lezzetini artırmak ve görüntüsünü iyileştirmek içinse kırmızı toz biber, zeytinyağı ve ceviz karışımından oluşan sosu tavada kavurup salataya dökün. Afiyet olsun.

Kuru Fasulye Ezmesi

Kuru fasulye mezesi olan ezme, pratik ve leziz bir tat. İşte tarifi:

  • 2 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir çay kaşığı toz biber
  • Bir tutam tuz
  • 1 diş sarımsak
  • Birkaç dilim pastırma (çemensiz)

Kuru fasulye, limon suyu, zeytinyağı, sarımsak ve tuzu rondoda geçirin. Pürüzsüz bir kıvama gelmesi lazım. Ardından servis tabağına aktarın. Tereyağını eritin, pastırmayı küçük küçük doğrayıp tereyağında kavurun, en son toz biberi ekleyip karıştırın ve altını kapatın. Yaptığınız sosu kuru fasulye ezmesinin üstünde gezdirin. Afiyet olsun.